MEYVE NEKTARI TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİDİR!

Kim ne derse desin, meyve çok yararlı ve gerekli bir gıdadır. Çünkü; özellikle antioksidan, C  vitamini, diyet lifi ve potasyum açısından oldukça zengindir. Meyve kadar olmasa da meyve suyu ve meyve nektarı da öyledir. Çünkü meyveye en yakın iki içecektir. Bu nedenledir ki AB’de meyve suyu ve nektarının özel bir konumu vardır.

Türkiye’ye gelince… Meyve suyu ve nektarı tüketimi AB  ortalamasının üçtebiri kadar. Tüketimin artırılması gerekiyor ama biz  azaltılması için çaba harcıyoruz. Torba yasa ile meyveli  içecek gibi meyve nektarına da ÖTV(%10)getirmeye çalışıyoruz. Bu olgu, gıdaların bileşimi ve tüketim profili hakkındaki bilgimizin yetersiz olduğunu gösteriyor:

(1) Türkiye’de toplam meyve suyu/meyve nektarı/meyveli içecek tüketiminin  yaklaşık %10’u meyve suyu,  %60-65’i meyve nektarı ve %25-30’u meyveli ve aromalı içecektir. Görüldüğü gibi, meyve nektarı başlıca içecek grubudur. Dolayısı ile meyve nektarına ÖTV koymak, artık meyve işlemeyin demektir.  Ya da “çiftçi ve sektör ne yaparsa yapsın!” demek değil midir?

(2) Meyve suyu sektöründe en sevilen tatlar şeftali, vişne  ve kayısıdır. Şeftali yaklaşık  %33 ile birinci, vişne %22 ile ikinci ve kayısı %15 ile dördüncü sıradadır. Bu üç meyveden de %100 meyve suyu işlenemiyor. Çünkü; vişne çok ekşi, şeftali ve kayısı ile çok kıvamlı. Bu nedenle(zorunlu olarak)  biraz su ve şeker katkısı ile meyve nektarına işleniyor. Meyve nektarına ÖTV koymak, Türkiye’ye özgü” bu üç meyve nektarını  içmeyin!” demektir. Ya da  “çocuklar ne içerse içsin!” demek değil miidir?

(3) Meyve nektarı ile alınan şekerin  toplam şeker tüketimindeki payı %2-3 kadardır. Bunun da yarısı meyveden gelen şekerdir. Nektarı tümüyle yasaklasak bile şeker tüketiminin azalmasına katkısı o kadar az ki!.. Bu durumda, şekerin azaltılmasına meyve nektarından başlanılması akılcı mıdır? Ya da,”başka gıda bulamadınız mı?”desek yanlış mıdır?

(4) Meyve nektarı ile meyveli ve aromalı içecek arasındaki farkı da unutmayalım.. Nektarın yarıya yakını meyveden. İçeceğin ki sıfıra yakın. Nektar koruyucu ve renklendirici vb katkı maddesi içermez. Oysa içeceğe  koruyucu, renklendirici vb katkı  ilavesi serbesttir. Aradaki fark çok belirgin değil midir? Ya da nektar meyveye daha yakın değil midir?

(5) Meyve suyu sektörünün işlevini de unutmayalım.. Bir yandan ülkenin ağaçlanmasına ve çiftçi gelirlerinin artmasına, öte yandan ise   ihracatın gelişmesine ve sağlıklı beslenmeye katkıda bulunuyor.

Ne yediğimizi bilmediğimiz gibi ne dediğimizi ve ne yaptığımızı da bilmiyoruz galiba…